MALINOWA GALARETKA Z BURACZKAMI

IMG_3728Galarety są obowiązkowe na świątecznym stole. Wieprzowe, mocno czosnkowe nóżki autorstwa mojej Mamy są takim majstersztykiem, że nawet nie startuję w tej konkurencji. Dlatego proponuję owocowo-warzywną alternatywę. Młode liście buraka i młode bulwy posiekane w cieniutkie plasterki zalewamy galaretką malinową i odstawiamy do zastygnięcia. Danie super proste, ale bardzo efektowne. Świetne jako dodatek na świąteczne śniadanie do zimnych mięs, lub pieczonej białej kiełbasy.

SKŁADNIKI NA 2 GALARETKI PO OK. 250 ML:

  • 1/3  pęczka młodych buraków z liśćmi
  • 1 galaretka malinowa, lub
  • 10 g żelatyny
  • łyżka octu jabłkowego
  • 1,5 szklanki malin
  • 700 ml wody
  • 1/3 łyżeczki cukru

Maliny zagotowujemy w wodzi z cukrem i gotujemy ok.10 minut owoce blendujemy i przecieramy sos przez sito, aby pozbyć się pestek. Jeśli sos jest  zbyt gęsty rozcieńczmy go odrobiną wody. Do ciepłego sosu dodajemy żelatynę i bardzo dokładnie mieszamy aby żelatyna się rozpuściła. W miseczkach układamy drobno pocięte listki i bulwy młodych buraczków i zalewamy galaretką.

W wersji galaretki z torebki – przygotowujemy galaretkę jak na opakowaniu i zalewamy przygotowane w miseczkach buraczki.

Odstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki do stężenia. Galaretkę możemy podać na sałacie z dressingiem jogurtowym, lub jako dodatek do mięs.

IMG_3718

IMG_3713

Lekka Wielkanoc

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *