PIECZONY COMBER JAGNIĘCY Z GREMOLATĄ I SZPARAGAMI

D71A5413Jagnięcina pomimo wyśmienitego smaku cieszy się nie wiedzieć czemu złą sławą w naszym kraju. Ciężko mi to zrozumieć, bo to wyśmienite mięso, jest bardzo proste w obróbce i ze względu na piękną formę np. combru robi zawsze duże wrażenie na gościach. Jeszcze do niedawna większość polskiej hodowli była eksportowana do krajów europy zachodniej, na szczęście coraz więcej naszych restauracji propaguje polską jagnięcinę. Wspierajmy nasze hodowle, nie kupujmy nowozelandzkich czy australijskich kotletów kiedy mamy świetne rodzime mięso. Poniżej bardzo prosty i niezwykle smaczny przepis na upieczenie combra w całości. Smacznego:-)!

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 8 kotletów jagnięcych najlepiej w 1 kawałku
  • łyżka masła klarowanego

GREMOLATA:

  • pęczek natki pietruszki
  • sok z  1/2 cytryny
  • ząbek czosnku
  • 6 filecików anchois
  • 50 ml oliwy
  • ćwiartka bułki razowej

SZPARAGI:

  • pęczek szparagów
  • łyżka masła
  • sól

Wszystkie składniki gremolaty miksujemy na jednolitą pastę. Na patelni grillowej rozgrzewamy masło klarowane i obsmażamy mięso z każdej strony po ok. 4 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Obsmażone mięso smarujemy gremolatą i pieczemy przez ok. 20 minut w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia mięsa. Przy grubości combrów jak na zdjęciu mięso wyjdzie średnio wysmażone z różowym, soczystym środkiem i chrupiącą skórką.Mięso po wyjęciu z piekarnika odstawiamy  do odpoczęcia w tym czasie przygotowujemy szparagi.

Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy twarde końcówki i podsmażamy ok. 4 minuty na maśle.

Pokrojone kotlety jagnięce z gremolata podajemy na podsmażonych szparagach w maśle. Pyszny prosty posiłek z wyśmienitych produktów.

Untitled-1

D71A5429

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *