ZIELONA ZUPA Z MŁODYCH WARZYW

D71A6343Dziś gramy w zielone:-)!!! Zielony groszek cukrowy, zielony młody kalafior, zielona dymka, zielony młody jarmuż, zielone szparagi, zielony koperek, zielona cukinia itd. Z tych wspaniałych zieloności ugotowałam zielone minestrone po polsku. Bulion, wyszedł mocno warzywny, zyskał delikatnie zielony kolor i intensywnie warzywny smak. Na zupę zużyłam połowę przygotowanego wywaru, połowę zamroziłam do późniejszego wykorzystania. Minetsrone podałam z domowym białym serem i świeżymi ziołami. Tak smakuje lato:-)

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

BULION:

  • pęczek młodej włoszczyzny
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 dymka
  • pęczek świeżego lubczyku
  • sól
  • pieprz

ZUPA:

  • 1/4 kg młodych małych ziemniaków
  • garść groszku cukrowego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka jarmużu młodego
  • 1/2 główki zielonego kalafiora
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • biały ser do podania

Składniki na bulion zalewamy ok. 5 litrami zimnej wody, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Bulion odcedzamy powinniśmy mieć ok. 4 litry płynu. połowę płynu odstawiamy do ostygnięcia i zamrażamy, połowę wykorzystujemy do ugotowania zupy. Młode ziemniaki szorujemy pod zimną wodą, kroimy na ćwiartki i gotujemy w bulionie razem z posiekanym drobno koperkiem. Szparagi myjemy odłamujemy twarde końcówki, odcinamy główki, łodygi kroimy w plasterki i dorzucamy do bulionu. Młody jarmuż jest bardzo delikatny, ale mimo wszystko odcięłam łodygę a liście pokroiłam w paski, kalafiora pokroiłam w plastry, które rozpadły się na różyczki – jarmuż i kalafiora dokładamy na 15 minut przed końcem gotowania zupy. Kiedy ziemniaki są już prawie ugotowane dorzucamy groszek cukrowy i główki szparagów. Gotujmy jeszcze ok. 3 minuty i podajemy. Zupę podajemy posypaną dodatkowo świeżym szczypiorkiem, lub/i białym serem. Pycha!

Untitled-1

Untitled-2

Ten post dostępny jest także w języku: angielski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *