SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z SOSEM Z MASŁA ORZECHOWEGO

D71A2289Będzie pysznie. Będzie egzotycznie. Będzie prosto. Będzie bez soli. Będą sataye! Zamarynowane, podane z pysznym sosem idealnie wpisują się w zdrowe gotowanie promowane przez akcję Cisowianka – Gotujmy Zdrowo. Mniej soli.Lubimy szaszłyki, latem w sezonie grillowym przekładamy mięso warzywami i grillujemy na potęgę. W Azji każdy ze składników naszych złożonych misternie tworzonych szaszłyków grillujemy oddzielnie. Nie rozpalimy w kuchni grilla drzewnego, nie zrobimy ogniska – niestety – ale możemy na patelni grillowej wyczarować pyszny egzotyczny obiad. Na małe szpatułki nabijamy zamarynowanego kurczaka, robimy pyszny rozpustny sos z masła orzechowego i odpływamy głośno mlaskając, bo czasem mlaskanie = dobre wychowanie.

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 200 g polędwiczek kurczaka pokrojonych w w paski
  • garść posiekanych fistaszków
  • świeża kolendra
  • łyżka oleju rzepakowego
  • patyczki do szaszłyków

MARYNATA:

  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 łyżka uprażonych ziaren kolendry
  • 50 ml wody

SOS:

  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju arachidowego
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek, lub innej pasty z chili
  • garść posiekanych fistaszków
  • szczypta cukru
  • łyżka sosu sojowego

Wszystkie składniki marynaty miksujemy na jednolitą pastę, którą pokrywamy pociętego w paski kurczaka. Mięso wstawiamy min. na 6 godzin do lodówki.  Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy pozostałe składniki, prócz fistaszków, które dorzucamy w ostatniej chwili. Sos podajemy na ciepło.

Mięso przed smażeniem wyjmujemy z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej i podsmażamy szaszłyki po ok. 2 min. z każdej strony, podajemy z sosem z masła orzechowego i np. sałatką z ogórka taką jak tu.

Untitled-1

D71A2349

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *