WARKOCZ Z WANILIOWYM KREMEM Z KASZTANÓW

D71A3346Po wycięciu croissantów pozostaje nam spora górka resztek ciasta francuskiego, wiele osób pyta mnie czy można je ponownie zagnieść i wyciąć rogaliki i tu sprawa nie jest prosta. Po ponownym zagnieceniu ciasta nigdy nie uzyskamy już takiego wypieku jak z pracochłonnie przygotowanej pierwotnej wersji, dlatego proponuję inne genialne rozwiązanie na pozostałości po croissantach – nadziewany kremem z kasztanów warkocz. Jestem fanką wykorzystywania wszystkich resztek i z nich często powstają najlepsze dania. Tak również jest w przypadku tego wypieku, niewinny warkocz stał się śniadaniowym hitem, pachnący, chrupiący z wierzchu i obłędnie maślany i delikatny w środku. Po takim poranku będziecie pachnieć jak maślane szczęście przez resztę dnia.

SKŁADNIKI:

  • resztki z tego ciasta
  • łyżka płatków owsianych
  • łyżka granoli
  • 2-3 łyżki ulubionego smarowidła, ja użyłam domowego kremu z kasztanów
  • jajko

Skrawki ciasta francuskiego ponownie  zagniatamy i rozwałkowujemy prostokąt. Krem kasztanowy rozsmarowujemy po środku ciasta zostawiając puste brzegi. Ciasto zwijamy w rulon i przecinamy wzdłuż na 3 części pozostawiając złączone z jednej strony. Zaplatamy warkocz i odstawiamy go na ok. 40 min do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi i granolą. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

D71A3109

D71A3316

D71A3349

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *