TRZY KOLORY QUINOA

D71A6232a

Uciekam z kuchni na łono natury, a na obiad zrobię błyskawiczne risotto z quinoa. Jest pyszne, piękne i zdrowe. Kiedy wiosna jest tak kapryśna jak tegoroczna nie ma sensu tracić wielu godzin w kuchni na przygotowanie obiadu. Korzystajmy z nowalijek i poddając je niewielkiej obróbce termicznej róbmy sałatki, kaszotta, wytrawne owsianki. Ziarna plus warzywa to tajemnica smukłej talii, a chyba wszyscy do niej dążymy, szczególnie na wiosnę 😉 Poniższy przepis możemy dowolnie modyfikować, zamiast rzodkiewek dodać szparagi, zamiast pikantnej pasty zrobić ziołowy sos, zależy co nam danego dnia w duszy gra 🙂 Najważniejsze, że znowu zdrowo, bez soli i sezonowo!

SKŁADNIKI 1 duża, lub 2 małe porcje:

  • 4 łyżki trzykolorowej quinoa
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml wody
  • 20 g białego sera, lub fety
  • pęczek rzodkiewek
  • mieszanka ziół: mięta, kolendra, pietruszka
  • 1 pomidor
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy

Pomidora obieramy ze skóry i wydrążamy z gniazd nasiennych.Na oliwie podsmażamy pomidora, chili i czosnek i blendujemy na pastę.

Komosę ryżową gotujemy w wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy wodę i dodajemy łyżką masła. Podgrzewamy aż masło się rozpuści i dodajemy połowę ziół i ser. Na maśle podsmażamy  pokrojone w ćwiartki rzodkiewki. Komosę przekładamy do miseczki i podajemy z rzodkiewkami, pikantną pastą i pozostałymi świeżymi ziołami. Przepychota!

Przepis powstał przy współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.

D71A6300

D71A6306

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *