MEGA PYSZNE POMIDOROWO – BRZOSKWINIOWE GAZPACHO

D71A3232

Lato wróciło! Zakładamy krótkie spodnie i biegniemy po zakupy na pyszny chłodnik brzoskwiniowo – pomidorowy. Jest wytrawny, pikantny i zimny! Super pyszny i mega zdrowy. W ramach akcji Cisowianka. Gotujmy zdrowo -mniej soli. polecam Wam kolejny przepis oparty na bazie naturalnych smaków, bez dodatku soli za to z pysznymi soczystymi warzywami i owocami.  Lato w mieście jest super!

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg pomidorów dojrzałych, słodkich np. malinowych
  • 4 brzoskwinie
  • 250 g słodkich małych odmian papryk
  • 1 papryczka habanero, lub chilli
  • garść bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny

2 brzoskwinie tniemy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z pociętą 1/3 częścią bazylii. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Papryczki pieczemy w 200 stopniach w piekarniku aż skórka zrobi się czarna. Upieczone wkładamy do torebki foliowej, zamykamy i odstawiamy na kilka minut. Dzięki temu zabiegowi skórka z nich bardzo łatwo zejdzie. Obrane papryczki blenderujemy z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.  Podajemy z salsą z brzoskwiń, świeżą bazylią i kostką lodu. Przepychota!

D71A3256

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *