POTRÓJNIE CZEKOLADOWE LODY Z DOMOWYM KARMELEM

D71A5172Czekoladowy raj! Jeśli jesteście fanami czekolady, to na przekór pogodzie zróbcie te lody,  zaświeci Wam słońce:-) Po raz pierwszy nie mieszałam lodów w trakcie schładzania, po raz pierwszy osoliłam masę czekoladową nie karmel i po raz pierwszy nie chciałam się z nikim dzielić moim pudełkiem lodów… Lody są bardzo kremowe, mocno czekoladowe z wyczuwalną nutką soli i pysznym półpłynnym karmelem. Niestety u mnie już ich nie ma, chyba będzie powtórka:-)

SKŁADNIKI NA LODY:

  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • śmietanka 36% 200 g
  • 1/2 tabliczki czekolady Lindt 99% cacao
  • 1/2 tabliczki czekolady Wedel deserowa
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 szczypty soli

SKŁADNIKI NA KARMEL:

  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżka masła
  • 50 ml śmietanki 30%

W garnuszku podgrzewamy cukier, aż zbrązowieje i zacznie intensywnie pachnieć. Do rozpuszczonego cukru dodajemy śmietankę i masło i intensywnie mieszamy, aż powstanie masa krówkowa. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy śmietankę. Odstawiamy do ostygnięcia.

Żółtka ubijamy z cukrem na kogel -mogel. W garnuszku na bardzo małym ogniu, lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy  czekoladę ze śmietanką i solimy – nie pomijajmy soli, niesamowicie podbija smak czekolady. Studzimy. Śmietanę ubijamy i łączymy z koglem – moglem i masą czekoladową. Masę czekoladową przekładamy do pojemnika, w którym zamrozimy lody i polewamy wystudzonym karmelem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin najlepiej na noc. Przed podaniem lody wyjmujemy kilka minut wcześniej z lodówki, aby masa lekko odtajała. Karmel nie zastyga, jest lekko płynny i wspaniale pokrywa czekoladową masę. Lody są obłędnie pyszne!

D71A5120

Untitled-1

D71A5175

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *