SAŁATKA Z PIECZONYCH PAPRYK

PIECZONE PAPRYKI

Na wakacjach, w miłym towarzystwie wszystko smakuje lepiej, ale ta sałatka zrobiła prawdziwą furorę wśród dorosłych i dzieciaków! A wakacyjne dzieciaki były bardzo odważne: łykały ostrygi, próbowały trufli a krewetki i kalmary podkraały z talerzy 🙂 Dlatego pomimo braku lipcowego słońca za to w wakacyjnym deszczu zróbcie sobie taką sałatkę, upieczcie focaccię i zabierzcie to pyszne jedzenie na piknik! W końcu nie ma złej pogody na spacer!

SKŁADNIKI:

  • 3 łagodne zielone papryki
  • 3 pikantne zielone papryczki
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 filecików anchovis
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki oliwy
  • świeżo mielony pieprz
  • utłuczone ziarna kolendy, najlepiej świeże

 

PRZYGOTOWANIE :

Papryki pieczemy, lub grillujemy na kolor czarny! Przekładamy do miski upieczone warzywa i przykrywamy folią, lub porywką, zostawiamy na kilka minut. Obieramy papryki ze skórki, czyścimy z nasion i kroimy w paseczki. Czosnek ścieramy na tarce, fileciki drobno kroimy i mieszamy w misce z kolendrą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Zalewamy wapryki i odstawiamy na minimum 30 min. Podajemy z domową focaccią, którą robimy scarpettę.

Pieczone papryki
Pieczone papryki

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *