Na wakacjach, w miłym towarzystwie wszystko smakuje lepiej, ale ta sałatka zrobiła prawdziwą furorę wśród dorosłych i dzieciaków! A wakacyjne dzieciaki były bardzo odważne: łykały ostrygi, próbowały trufli a krewetki i kalmary podkraały z talerzy 🙂 Dlatego pomimo braku lipcowego słońca za to w wakacyjnym deszczu zróbcie sobie taką sałatkę, upieczcie focaccię i zabierzcie to pyszne jedzenie na piknik! W końcu nie ma złej pogody na spacer!
SKŁADNIKI:
- 3 łagodne zielone papryki
- 3 pikantne zielone papryczki
- 3 ząbki czosnku
- 8 filecików anchovis
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki oliwy
- świeżo mielony pieprz
- utłuczone ziarna kolendy, najlepiej świeże
PRZYGOTOWANIE :
Papryki pieczemy, lub grillujemy na kolor czarny! Przekładamy do miski upieczone warzywa i przykrywamy folią, lub porywką, zostawiamy na kilka minut. Obieramy papryki ze skórki, czyścimy z nasion i kroimy w paseczki. Czosnek ścieramy na tarce, fileciki drobno kroimy i mieszamy w misce z kolendrą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Zalewamy wapryki i odstawiamy na minimum 30 min. Podajemy z domową focaccią, którą robimy scarpettę.
Paprykę kocham pod każdą postacią, ale Twoja kreatywność nie zna granic! Robię na sobotnią imprezę i mam nadzieję, że zawojuję tym imprezowy stół! Widzę do tego świeżą chrupiącą bagietkę i białe winko 🙂
Super i jak poszło? Impreza udana:-)?
Cudna ta strona. Wiele bardzo ciekawych przepisów tutaj znalazłam. Gratuluję talentu.
Bardzooo dziękuję!!!