CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM

IMG_9222aPyszne mocno czekoladowe ciasto z owocami. Ja użyłam truskawek i rabarbaru, ale można użyć malin, jagód, lub innych sezonowych owoców.

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • pół kostki masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 cm korzeń imbiru
  • 1/4 kg. truskawek
  • 1/2 kg rabarbaru

Obrany  i pokrojony w drobną kostkę rabarbar podsmażamy na patelni ze startym na patelni imbirem. Rabarbar puści soki, smażymy go do momentu kiedy cała woda wyparuje a łodygi zmiękną. Miskę z pokruszoną czekoladą i masłem wstawiamy na garnuszek z gotującą się wodą. Rozpuszczamy i mieszamy czekoladę z masłem. Zdejmujemy miskę z garnka z wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka i dokładnie mieszamy, partiami dosypujemy suche składniki. Do ciasta dodajemy rabarbar. Przelewamy gotową masę do foremki 30×20 cm i na wierzchu układamy świeże truskawki. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W środku powinno być lepkie i ciężkie z miłym kwaskowatym posmakiem rabarbaru.

kolaz

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *