MŁODE ZIEMNIAKI Z MANGOLDEM W ŚMIETANIE

IMG_9376aPowoli na nasze stoły powracają zapomniane odmiany warzyw i owoców. Mangold to stare warzywo, które przez lata ignorowane obecnie zaczyna brylować na straganach. Jest to odmiana buraka zwyczajnego tzw. burak naciowy, idealny dodatek do dań głównych, a także jako podstawa zup, lub sałatek.

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 8 szt. młodych ziemniaków
  • ok. 8 szt. liści mangolda
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • otarta gałka muszkatołowa
  • 250 ml. śmietanki 18%
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • świeże zioła np. tymianek, bazylia cytrynowa

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie al dente.  Odcinamy łodygi mangolda i kroimy w drobne paski. Liście tniemy na duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło,  dodajemy ugotowane ziemniaki, liście buraka i śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką, skórką z cytryny i  świeżymi ziołami. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy posypane pokrojoną łodygą mangolda i ugotowanym jajem na twardo.

IMG_9355a

IMG_9364a

 

7 komentarzy

  • Hej,
    Bardzo ciekawy przepis, choc po raz pierwszy w zyciu slysze slowo mangold. Po polsku to chyba tzw. burak naciowy, beta vulgaris var. cicla? Spotkalam sie tez z nazwa boćwina. Czy piszesz wlasnie o tym warzywie, czy mangold to cos innego? Ew. z jakiego jezyka pochodzi nazwa mangold?
    Ja uprawiam co roku buraka naciowego, w roznych odmianach. Aby ogonki lisciowe byly delikatniejsze mozna je nie kroic a lamac, i sciagac twardawe wlokienka z lodygi jak z rabarbaru.
    Pozdrawiam,
    Magda

    • Madziu boćwina, mangold, burak liściowy, burak szpinakowy, kapusta rzymska – to ta sama roślina. Ja poznałam ją dopiero w tym roku i miałam doczynienia tylko z młodymi pędami, więc nie musiałam ich obierać. Polecam ten przepis, mangold wychodzi pyszny:-)

  • Madziu( jestesmy imienniczkami :)), to znow ja. Dzis zrobilam Twoja potrawe i rzeczywiscie, jest genialna. Dodatkowo posypalam garscia lisci portulaki dla chrupkosci. Wszystkim polecam mangolda vel buraka naciowego w tej postaci!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *