Powoli na nasze stoły powracają zapomniane odmiany warzyw i owoców. Mangold to stare warzywo, które przez lata ignorowane obecnie zaczyna brylować na straganach. Jest to odmiana buraka zwyczajnego tzw. burak naciowy, idealny dodatek do dań głównych, a także jako podstawa zup, lub sałatek.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 8 szt. młodych ziemniaków
- ok. 8 szt. liści mangolda
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka masła
- otarta gałka muszkatołowa
- 250 ml. śmietanki 18%
- 1 jajko ugotowane na twardo
- świeże zioła np. tymianek, bazylia cytrynowa
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcinamy łodygi mangolda i kroimy w drobne paski. Liście tniemy na duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ugotowane ziemniaki, liście buraka i śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką, skórką z cytryny i świeżymi ziołami. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy posypane pokrojoną łodygą mangolda i ugotowanym jajem na twardo.
Bardzo sympatyczne połączenie, te różowe akcenty Mangolda pięknie grają ze śmietanowym sosem 🙂
Bardzo dziękuję:)
Przepis super, dodałam pod koniec do smaku, trochę startego sera mimolette, posiekaną pietruszkę i koperek😋
Hej,
Bardzo ciekawy przepis, choc po raz pierwszy w zyciu slysze slowo mangold. Po polsku to chyba tzw. burak naciowy, beta vulgaris var. cicla? Spotkalam sie tez z nazwa boćwina. Czy piszesz wlasnie o tym warzywie, czy mangold to cos innego? Ew. z jakiego jezyka pochodzi nazwa mangold?
Ja uprawiam co roku buraka naciowego, w roznych odmianach. Aby ogonki lisciowe byly delikatniejsze mozna je nie kroic a lamac, i sciagac twardawe wlokienka z lodygi jak z rabarbaru.
Pozdrawiam,
Magda
Madziu boćwina, mangold, burak liściowy, burak szpinakowy, kapusta rzymska – to ta sama roślina. Ja poznałam ją dopiero w tym roku i miałam doczynienia tylko z młodymi pędami, więc nie musiałam ich obierać. Polecam ten przepis, mangold wychodzi pyszny:-)
Madziu( jestesmy imienniczkami :)), to znow ja. Dzis zrobilam Twoja potrawe i rzeczywiscie, jest genialna. Dodatkowo posypalam garscia lisci portulaki dla chrupkosci. Wszystkim polecam mangolda vel buraka naciowego w tej postaci!
Super, bardzo się cieszę i polecam też inne potrawy:)))!!!