NAJLEPSZE MULE W POMIDORACH

mule

mule 2Muszelki kojarzą mi się z wakacjami. Uwielbiam je zbierać i ubóstwiam jeść. Wersja, którą dziś zaproponuję jest super prosta i bardzo szybka w wykonaniu. Pomimo stosunkowo niewielkiego nakładu pracy otrzymujemy pełną paletę smaków lata. Polecam!

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 DUŻE, LUB 4 ŚREDNIE PORCJE:

  • 1 kg oczyszczonych świeżych muli
  • 2 szalotki
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 2 duże soczyste pomidory
  • 4 ząbki pieczonego, lub 2 świeżego czosnku
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szkalnki białego wytrawnego wina – opcjonalnie
  • 1 łyżka oliwy
  • bagietka

W garnku o grubym dnie podgrzewamy masło i dodajemy oliwę. Podsmażamy szalotki, czosnek i chilli. Kiedy warzywa uwolnią aromaty dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość podgrzewamy, aż pomidory zaczną się rozpadać. Do garnka dodajemy muszle. Garnek przykrywamy pokrywką i potrząsamy kilka razy. Muszle po otwarciu powinny oddać wodę, jeśli jednak jest jej zbyt mało i sos zagęścił się do konsystencji pasty, dodajemy pół szklanki białego wytrawnego wina. Kiedy mule się otworzą – ok. 5 minut gotowania, danie jest gotowe do podania. Muszle zamknięte wyrzucamy. Serwujemy posypane natką pietruszki z bagietką.

preps muli

mule w pom

 

mule w pomidorach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *