TAJSKIE CURRY Z MULAMI I KALAFIOREM

4

3Pyszne curry z liśćmi curry, młodym kalafiorem i mulami. Bardzo szybki letni obiad. Kalafior wspaniale sprawdza się curry i idealnie współgra ze smakiem omułków. Polecam z dodatkiem wiejskiego pieczywa, aby nie zmarnować ani kropli sosu:-)

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1 kalafior
  • 1 kg muli
  • pół pęczka kolendry
  • 5 suszonych listków curry
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dymki pokrojone w plasterki
  • 2 cm korzeń imbiru
  • 400 g mleczka kokosowego
  • opakowanie żółtego curry

Na oliwie podsmażyć obrany i drobno posiekany czosnek, dymkę, starty imbir i pokruszone suszone liście curry. Po około minucie dodajemy pastę curry i smażymy kolejną minutę. Kiedy aromaty zaczną się uwalniać dodajemy mleko kokosowe i zagotowujemy. Kalafiora myjemy, kroimy w plastry i gotujemy w mleczku kokosowym z przyprawami ok. 5 minut. Świeże mule dorzucamy do garnka z curry, przykrywamy pokrywką i co jakiś czas potrząsamy. Gotujemy do momentu kiedy wszystkie mule się otworzą. Podajemy posypane kolendrą ze świeżym pieczywem.

56

 

9

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *