PAIN PERDU Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

D71A4371

D71A4390Wielokrotnie już pisałam, że bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia. Tym razem do odzysku trafiła babka drożdżowa, a dokładnie jej połowa. Do jej reanimacji wykorzystałam sprawdzony i populary przepis na pain perdu, dodałam sezonowe owoce – rabarbar i truskawki, całość zalałam mieszanką słodkiej śmietanki z jajkiem i zyskaliśmy pyszny wiosenny deser:-)

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI  :

  • 1/2 obeschniętej babki drożdżowej
  • 1 jako
  • 1 opakowanie śmietanki 36%
  • łyżka miodu gryczanego
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 150 g. świeżych truskawek
  • listki świeżej mięty
  • cukier waniliowy
  • sok z połowy cytryny

Babkę tniemy w plastry i układamy w naczyniu do zapiekania. Rabarbar obieramy i tniemy w centymetrowe plasterki. Na patelni podgrzewamy miód i dorzucamy rabarbar, skrapiamy owoce cytryną. Podsmażamy rabarbar przez kilka minut aż owoce zmiękną. Przekładamy plastry babki usmażonym rabarbarem. W miseczce mieszamy śmietankę z jajkiem na jednolitą masę i zalewamy nią przygotowaną babkę. Wierzch zapiekanki posypujemy cukrem waniliowym. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy w nim ciasto z owocami przez ok. 15 minut. Truskawki tniemy w ćwiartki, skrapiamy cytryna i mieszamy z listkami mięty. Zapieczone ciasto podajemy ze świeżymi truskawkami i dodatkowymi listkami mięty. Pycha!

D71A4373

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *