CHLEBEK BANANOWY Z GORZKĄ CZEKOLADĄ

chlebek bananowy

Bananowy jest po prostu żywot mój na, na 😉 4 czarne banany mrugały na mnie od rana z kuchni – to mógłby być początek pięknej powieści;-)  Chlebek musiał być zrobiony i zjedzony. Czarne banany wylądowały w cieście. A ja przez pół popołudnia krążyłam pomiędzy pokojem a kuchnią mówiąc sobie: to już ostatni… Z podanych proporcji wychodzi całkiem spory chlebek, także spokojnie będziecie mogli podzielić się z rodziną i sąsiadami tym smakołykiem, bo jego zapach zawabi pod Wasze drzwi niejednego gościa.

PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY Z GORZKĄ CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI:

  • 4 bardzo dojrzale banany
  • garść płatków kokosa
  • 1/2 gorzkiej czekolady, lub cała 😉
  • garść płatków migdałów
  • 50 ml soku jabłkowego
  • 2 jaja
  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki miodu
  • 140 g masła
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Banany rozgniatamy widelcem z sokiem jabłkowym. W dzierzy miksera masło ucieramy z miodem, dodajemy jajka  i miksujemy po ok 2 minuty. Do masy powoli dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i banany, dokładnie mieszamy. Przesiekaną czekoladę dodajemy do ciasta wraz z płatkami kokosa i migdałami, delikatnie mieszamy łopatką i wylewamy masę do natłuszczonej formy. Pieczemy ok. 45-55 min w temp. 180 stopni, lub do “suchego patyczka”. Chlebek zjadamy sam, lub podajmey z ododatkami np. nutellę, marmoladą, lub masłem.

dyptyk

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *