Bananowy jest po prostu żywot mój na, na 😉 4 czarne banany mrugały na mnie od rana z kuchni – to mógłby być początek pięknej powieści;-) Chlebek musiał być zrobiony i zjedzony. Czarne banany wylądowały w cieście. A ja przez pół popołudnia krążyłam pomiędzy pokojem a kuchnią mówiąc sobie: to już ostatni… Z podanych proporcji wychodzi całkiem spory chlebek, także spokojnie będziecie mogli podzielić się z rodziną i sąsiadami tym smakołykiem, bo jego zapach zawabi pod Wasze drzwi niejednego gościa.
PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY Z GORZKĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
- 4 bardzo dojrzale banany
- garść płatków kokosa
- 1/2 gorzkiej czekolady, lub cała 😉
- garść płatków migdałów
- 50 ml soku jabłkowego
- 2 jaja
- 250 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki miodu
- 140 g masła
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Banany rozgniatamy widelcem z sokiem jabłkowym. W dzierzy miksera masło ucieramy z miodem, dodajemy jajka i miksujemy po ok 2 minuty. Do masy powoli dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i banany, dokładnie mieszamy. Przesiekaną czekoladę dodajemy do ciasta wraz z płatkami kokosa i migdałami, delikatnie mieszamy łopatką i wylewamy masę do natłuszczonej formy. Pieczemy ok. 45-55 min w temp. 180 stopni, lub do “suchego patyczka”. Chlebek zjadamy sam, lub podajmey z ododatkami np. nutellę, marmoladą, lub masłem.
Bardzo apetycznie wygląda. Uwielbiam bananowe chlebki 🙂
Okazuje się, że ja też, podjadam go od wczoraj i przestać nie mogę 😉