Inspiracją do tego dania był klasyk: vitello tonnato. Okazuje się, że sos tuńczykowy idealnie pasuje nie tylko do zimnego mięsa, ale również do pysznych ciepłych grillowanych warzyw. Sezon warzywny jeszcze się nie rozbujał, ale to taka frajda powoli obserwować coraz większą różnorodność na straganach, coraz pyszniejsze nowalijki i coraz tańsze warzywa i owoce. Dzisiaj po raz pierwszy udało mi się kupić “prawdziwego” w smaku pomidora – soczystego, słodkiego i bardzo pomidorowego. Niebo w gębie 😉 Jutro te pomidory zgriluję i podam na śniadanie z twarożkiem – weekendowa rozpusta:-)
PRZEPIS NA SMAŻONE NOWALIJKI Z SOSEM TUŃCZYKOWYM
SKŁADNIKI:
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek młodych marchewek
- pęczek dymek
- młode pory
- młode pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- suszone chili w płatkach
- sól
- pieprz
- koperek
- oliwa
SOS:
- 200 g tuńczyka w oleju
- 2 łyżki kaparów
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka marynowanych papryczek jalapeno
- 1 łyżka majonezu
- olej
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki sosu miksujemy na jednolity krem.
Na patelni grillowej podgrzewamy oliwę. układamy umyte i osuszone warzywa i smażymy ok.5-7 min. Na warzywa ścieramy ząbek czosnku, solimy, pieprzymy dodajemy chili – wedle uznania i smażymy kolejne 3-4 minuty. Posypujemy koperkiem i podajemy ciepłe z tuńczykowym sosem. Pycha!
Jestem jeszcze w pracy i dostałam ślinotoku…Powinno być na głodnego zakaz wejścia na Twój blog:-)
😉 kochana! Szykuję następny wpis, ze szparagami, zapraszam!!!!!