W weekend buszowałam na moim ukochanym rynku bałuckim, robiąc zapasy warzyw na cały tydzień. Wytęskniona za domowymi smakami w sobotę na obiad podałam szparagi z bobem 😉 Czy może być coś piękniejszego niż mariaż tych wspaniałych warzyw? Końcówka sezonu szparagowego otwiera drzwi dla letnich warzyw, pomidory smakują wyśmienicie, bób mogłabym jeść tonami, a fasolka szparagowa i kalafior kuszą kolorami i kształtami. Podróże mają swoje bezsprzeczne zalety, odkrywamy nowe smaki i różnice dzielące nas pod różnymi długościami i szerokościami geograficznymi, jednak domowe smaki to smaki najbliższe memu sercu. Taka właśnie jest ta sałatka: domowa, prosta, letnia. Smacznego!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z BIAŁYCH SZPARAGÓW:
SKŁADNIKI 2 PORCJE:
- pęczek białych szparagów
- 1/2 kg bobu
- pęczek koperku
- 3 małe kromki chleba na zakwasie
- 6 plasterków boczku
- chili w płatkach
- skórka otarta z 1 cytryny
- oliwa
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 2 żółtka
- 2 łyżki startego dojrzewającego sera no. dziugasa
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi obieramy i blanszujemy w osolonej wodzie. Bób gotujemy i obieramy. Chleb i boczek drobno tniemy i podsmażamy na patelni grillowej. Szparagi smażymy około 5 minut z obydwu stron na patelni doprawiając startym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. W miseczce mieszamy żółtka, tarty ser, płatki chili i skórkę z cytryny. Na talerz wykładamy szparagi i bób. Warzywa polewamy sosem, wykładamy na wierzch boczek z chlebem, skrapiamy całość oliwą i posypujemy świeżym koperkiem. Pycha!
Łączyłam ostatnio białe szparagi z bobem – boczek do tego super pomysł ! No i wygląda tak, że chyba znów stanę w kolejce po szparagi 🙂
Konieczenie, póki jeszcze są 😉 Ja dzisiaj kupiłam pęczek zielonych, będą na kolację 😉
Jak długo blanszuje się białe szparagi?
W zależności od grubości około 1-2 minuty.