CHIPOTLE HUMMUS Z MIELONĄ WOŁOWINĄ I MIĘTĄ

IMG_3333

IMG_3351Powakacyjne inspiracje będą się przewijały na blogu przez najbliższe tygodnie. Potrawą, która towarzyszyła mi w ostatnim czasie w dziesiątkach odmian był pyszny hummus, podawany z tortillami, chipsami, lub krakersami. Jako danie główne, lub lunch proponuję go w wersji meksykańskiej ze smażoną wołowiną. Z podanych proporcji hummus wychodzi dość pikantny wystarczy zmniejszyć jednak ilość papryczki chipotle i otrzymamy jego łagodna wersję o lekko dymnym posmaku. Podany z chlebkami naan jest sytym, pysznym i błyskawicznym posiłkiem. Polski rynek półproduktów w końcu się zmienia, udało mi się kupić świeżo robione, wyśmienite naany z dwudniowym terminem ważności!

SKŁADNIKI NA HUMMUS :

  • 2 puszki cieciorki – odkładamy 2 łyżki do dekoracji
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki tahini – pasty sezamowej
  • 4 łyżki lodowatej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 papryczki chipotle z puszki wraz z sosem
  • 4 łyżki oliwy
  • sezam – do podania

MIELONA WOŁOWINA:

  • 150 g mielonej chudej wołowiny
  • 1 papryczka chipotle z puszki
  • garść świeżej mięty
  • 100 g sera feta – opcjonalnie
  • sól
  • łyżeczka masła klarowanego

Chlebki naany opcjonalnie.

Wszystkie składniki hummusu mielimy dokładnie w blenderze dodając lodowatą wodę do momentu otrzymania pożądanej konsystencji.

Na maśle podsmażamy wołowinę z papryczką chipotle, dość długo aż mięso będzie kompletnie wysmażone. Na chwilkę przed zdjęciem mięsa z ognia dodajemy drobno posiekaną miętę i sól .

Hummus podajemy posypany sezamem z mięsem skropiony dodatkową oliwą, lub na podgrzanych chlebkach naan posypany serem feta.

IMG_3296

IMG_3366

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *