RAMEN Z KACZKĄ CONFIT

IMG_4192Ramen to japońska zupa, która do złudzenia przypomina nasze narodowe danie czyli rosół. Oczywiście tak jak każda gospodyni ma swój przepis na idealny rosół, tak ramen każdy kucharz gotuje wg. własnych zasad. W zależności od regionu podaje się go z różnymi dodatkami. Zupa jest przepyszna, bardzo bogata w aromaty i smaki, lekko słodka, sycąca i pozostawiająca duże pole do improwizacji i własnych fantazji:-)

 

 

 

SKŁADNIKI

BULION:

  • pieczone kości z kaczki confit
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • por
  • pęczek lubczyku
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 6 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 1 główka czosnku
  • kolendra
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 3 cm imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 suszona papryczka chilli

DODATKI:

  • dymka
  • jajka przepiórcze
  • mięso z confitowanego udka kaczki
  • noodle

W dużym garnku zalewamy zimną woda pieczone kości, obrane, umyte warzywa i opaloną nad ogniem cebulę. Po zagotowaniu wywaru zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy przez ok. 1,5 godziny. Do wywaru dodajemy przyprawy i sosy, gotujemy kolejną godzinę. Wywar przecedzamy przez sito i w razie potrzeby doprawiamy dodatkowo sosem sojowym i sosem rybnym. Zupę podajemy z  noodlami, jajkiem przepiórczym na twardo, posiekaną dymką i mięsem kaczki.

IMG_4203a

IMG_4171a

IMG_4206a

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *