JADALNE KWIATY

IMG_9758a

IMG_9785aCoraz popularniejszym motywem dekoracyjnym w ofercie cukierni, czy restauracji stają się jadalne kwiaty.  Bratki, fiołki, nasturcje, czarny bez, lawenda, ogórecznik, rumianek to kwiaty, które malowniczo prezentują się na talerzu. Zaopatrzmy się w literaturę fachową – „Kwiatowa Uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach” Małgorzata Kalemba-Drożdż – i ruszajmy na rynki, bazary, działki. Eksperymentujmy z kwiatami w kuchni. Poniżej kilka propozycji, a na blogu przepis na cukier fiołkowy znajdziecie tu.

 

 

 

  • dodawajmy kwiaty do sałatek – na zdjęciu sałatka ziołowa z wędzonymi rybami, ozdobiona kwiatami nasturcji i bratkami

IMG_9801a

  • bawmy się kwiatami – na zdjęciu kaszanka na ziołach z konfiturą z rabarbaru ozdobiona  kwiatami nasturcji i bratkami

IMG_9780a

  • ozdabiajmy kwiatami wypieki – na zdjęciu tort bezowo-lodowy ozdobiony kwiatami ogórecznika

IMG_9747a

IMG_9753

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *