PIECZONY MŁODY KALAFIOR Z CZOSNKIEM I SUMAKIEM

IMG_9842a

IMG_9884aCudowny młody kalafior,czosnek, oliwa i sumak – całość wolno pieczona, podana z prażonym boczkiem i koperkiem. Idealna letnia kolacja. Na te smaki czeka się cały rok:-)

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1 młody kalafior
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • sumak
  • 2 plastry boczku
  • 1/2 pęczka koperku

Kalafiora dokładnie myjemy i kroimy w grube plastry. Jeśli mamy młody czosnek nie obieramy go z łupin. Różyczki kalafiora i czosnek układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, sumakiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 100 stopni. Warzywa pieczemy przez godzinę. Boczek kroimy na małą kostkę i prażymy na suchej patelni, aż się zrumieni. Warzywa mieszamy z boczkiem i podajemy posypane koperkiem.

kalafior

pieczony kalafior

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *