KREM POMIDOROWY Z KUKURYDZĄ, CHILLI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

IMG_3242a

IMG_3242aPomidorowa, zup królowa. Nie znam nikogo, kto nie lubi klasycznej pomidorowej. Ja uwielbiam pomidory i dlatego w sezonie, jem je bez opamiętania. Nikt jednak nie lubi monotonii, dlatego zupę pomidorową podaję w nieskończonej liczbie wariacji. Dzisiejsza wersja jest pikantna, rozgrzewająca i dzięki dodatkowi kukurydzy bardzo sycąca. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 2 kg słodkich malinowych pomidorów
  • 2 kolby kukurydzy
  • o,5 l. mleka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 świeża papryczka chilli
  • pieprz
  • sól
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 plasterek szynki parmeńskiej na porcję
  • grzanki
  • świeża kolendra

Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy posiekane w ćwiartki pomidory, bulion, sól, pieprz i zagotowujemy. Gotujemy zupę na małym ogniu aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodajemy mleko i blendujemy zupę na gładki krem. Ziarna kukurydzy odcinamy ostrym nożem od kolby i dorzucamy do zupy. Gotujemy kolejne 20 -30 minut, aż kukurydza zmięknie. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę chilli. Zupę podajemy z podsmażoną na suchej patelni szynką parmeńską, świeżą kolendrą i grzankami.

IMG_3250a

IMG_32

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *