REWELACYJNA RYBNA POMIDOROWA Z CHIPSAMI Z JARMUŻU

IMG_3182a

IMG_3182aKoniec wakacji to pomidory. Żółte, czerwone, zielone, paprykowe, polne, malinowe, wężowe, koktajlowe – nie sposób wszystkich zliczyć. Taka też jest ta zupa, kolorowa, pomidorowa z intensywną rybną nutą. Pyszna, zniknęła w jeden dzień. Na szczęście sezon na pomidory w pełni i zupa na pewno jeszcze w nim wróci na nasz stół.

SKŁADNIKI:

  • skóry i głowy wędzonych ryb – min. 2 szt.
  • 4 młode marchewki
  • 1 pietruszka z natką
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki wędzonego, lub zwykłego czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • pieprz czarny
  • 2 kg kolorowych pomidorów
  • chipsy z jarmużu jak tu

W dużym garnku zalewamy wodą ryby, marchew, pietruszkę, czosnek i przyprawy. Zagotowujemy wywar i zmniejszamy ogień na najmniejszy. Pozwalamy zupie gotować się przez ok. 1 godzinę, lub dłużej. Po tym czasie odcedzamy bulion. Do bulionu dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i masło. Ponownie zagotowujemy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy aż pomidory zmiękną. Blendujemy zupę na krem i podajemy z chipsami z jarmużu.

IMG_3093j

IMG_3170a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *