David Chang i jego kulinarne wariacje są znane i kopiowane na całym świecie. Oczywiście jestem psycho fanką i uważnie śledzę wszystkie nowinki nt. najnowszych kreacji Momofuku. A o sosie ssam, na bazie koreańskiej pasty chili i pasty ze sfermentowanej fasoli przeczytałam niejedną rozprawkę. Próbowałam zrobić w domu, jadłam u znajomego mega fana kuchni azjatyckiej -również domową wersję – i kiedy dostałam całą butelczynę w prezencie z podróży do NYC, natychmiast rozpoczęłam testy porównawcze i uwaga: spokojnie możemy ssam sos robić w zaciszu domowym. W internecie znajdziecie dokładne przepisy, wykonanie jest banalne, a sposobów jej użycia nieskończona ilość. Ja wysmarowałam nią hojnie łososia, którego po zapieczeniu w piekarniku połączyłam ze słodko – pikantą salsą i nadziałam nim tortillę. Pychota!
PRZEPIS NA TORTILLE Z PIECZONYM ŁOSOSIEM
SKŁADNIKI 2 PORCJE:
- 300 g filetu z łososia
- 1 awokado
- 1 mango
- świeża mięta
- cytryna
- czerwona cebula
- oliwa
- łyżka octu ryżowego
- dymka
- pikantna papryka w proszku
- ssam sos
- 4 tortille
PRZYGOTOWANIE:
Łososia nacieramy sosem i pieczemy przez ok. 12 minut w 160 stopniach.
Mango i awokado kroimy w kostkę, skrapiamy cytryną, octem ryżowym, dodajemy oliwę i czerwoną cebulę w plasterkach. Doprawiamy papryką w proszku i świeżymi ziołami.
Na posmarowanej oliwą patelni podgrzewamy tortillę z dwóch stron, nadal trzymając placka na małym ogniu nakładamy ciepłego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki. Zdejmujemy tortillę na talerze i podajemy z salsą.
Przepisy powstały we współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.