PIECZONE W DOJRZEWAJĄCYM BOCZKU AWOKADO

D71A1066-2

Byliście już w tym roku na balu? Karnawał zbliża się do końca, a podstawa każdego oczywiście udanego balu jest dobre jedzenie – przynajmniej dla mnie 😉 Jeśli jesteśmy gospodarzami przygotowanie jedzenia nie powinno nas wycieńczyć, fizycznie i emocjonalnie. Po dekadzie zajadania  się śliwką w boczku, proponuję małą zmianę i podmienienie śliwki na smaczliwkę wdzięczną ( to piękne określenie na awokado podkradłam Mariannie z coutelllerie.pl ) Upieczone awokado jest niesamowicie kremowe i delikatne, a podpieczona pancetta wspaniale je uzupełnia. Takim finger foods podbijecie serca gości i zamiast szaleć na parkiecie, będą się kłębić w okolicy piekarnika. Inspiracją do tego dania była akcja Cisowianka – Gotujmy Zdrowo. Mniej Soli.

SKŁADNIKI:

  • 2 szt. awokado
  • 8 plasterków dojrzewającego boczku, lub pancetty

SOS:

  • 2 łyki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka posiekanych papryczek jalapeno
  • kolendra, lub melisa cytrynowa
  • świeżo mielony pieprz

Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Awokado kroimy w ósemki i owijamy boczkiem, układamy na blasze do pieczenia i zapiekamy przez kwadrans w 160 stopniach. Podajemy z przygotowanym sosem, oprószone świeżo mielonym pieprzem.

D71A1028D71A1071

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *