WYJĄTKOWY, PYSZNY, HUMMUS Z MISO

D71A2594

Połączenie kuchni arabskiej z japońskimi przyprawami dało zaskakująco pyszne combo. Hummus jest mocno umami i mocno uzależniający. Możemy go zajadać z podpłomykami, świeżymi warzywami, lub wykorzystać jako pastę do kanapek. Sekretem dobrego hummusu jest dodatek zimnej wody, pasta kiedy ją odstawimy “do przegryzienia” wchłonie wodę i pozostanie kremowa i pyszna. Smacznego:-)

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki ciecierzycy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 czubata łyżka białej pasty miso
  • 2  łyżki tahiny
  • ok. 60 ml lub więcej lodowatej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka prażonego sezamu
  • świeżo tarty korzeń wasabi – opcjonalnie
  • oliwa

Ciecierzycę, sok z cytryny, miso, tahinę i czosnek blendujemy na jednolitą masę dodając wodę dopóki nie osiągniemy pożądanej konsystencji. Hummus podajemy skropiony oliwą, z prażonym sezamem i świeżo tartym wasabi. Pycha!

D71A2747

D71A2799

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *