Połączenie kuchni arabskiej z japońskimi przyprawami dało zaskakująco pyszne combo. Hummus jest mocno umami i mocno uzależniający. Możemy go zajadać z podpłomykami, świeżymi warzywami, lub wykorzystać jako pastę do kanapek. Sekretem dobrego hummusu jest dodatek zimnej wody, pasta kiedy ją odstawimy “do przegryzienia” wchłonie wodę i pozostanie kremowa i pyszna. Smacznego:-)
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki ciecierzycy
 - sok z 1/2 cytryny
 - 1 czubata łyżka białej pasty miso
 - 2 łyżki tahiny
 - ok. 60 ml lub więcej lodowatej wody
 - 2 ząbki czosnku
 - łyżeczka prażonego sezamu
 - świeżo tarty korzeń wasabi – opcjonalnie
 - oliwa
 
Ciecierzycę, sok z cytryny, miso, tahinę i czosnek blendujemy na jednolitą masę dodając wodę dopóki nie osiągniemy pożądanej konsystencji. Hummus podajemy skropiony oliwą, z prażonym sezamem i świeżo tartym wasabi. Pycha!
        


                          
                          
                          
                        
                        
                        
                
genialny ten hummus!
Dziękuję, rzeczywiście jest cudowny :-)))