GRILLOWANE KALMARY Z PYSZNĄ ZIELONĄ SALSĄ

D71A2835

D71A2853

 

Całe szczęście, że owoce morza są coraz powszechniej dostępne i są coraz lepszej jakości. Kupując świeże baby kalmary jest z nimi trochę pracy, trzeba je oczyścić, co przy malutkich tuszkach zajmuje dłuższą chwilkę. Kiedy w jednej z sieciówek pojawiły się mrożone, oczyszczone baby kalmary natychmiast kupiłam jedno opakowanie na próbę, a później… kolejne 3 :-) Głowonogi były świetnej jakości, bardzo delikatne, kruche i pyszne! Faszerowałam, piekłam i dusiłam, a poniższy przepis jest przykładem, że w prostocie siła! W kilka minut mamy absolutnie przepyszny obiad!

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

  • baby kalmary 6 szt
  • olej
  • 1/2 cytryny
  • oliwa
  • roszponka

SALSA VERDE:

  • pęczek kolendry
  • 1/2 pęczka melisy
  • 1 zielona chilli
  • sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kaparów w zalewie

Składniki sosu miksujemy w blenderze.

Kalmary oczyszczamy, przecinamy wzdłuż i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na maksymalnie rozgrzanej patelni smażymy kalmary po ok.2 min. z każdej strony. Podajemy z grzankami i pieczoną cytryną. Przepychota!

D71A2839

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *