BIAŁA LASAGNE ZE SZPINAKIEM I CUKINIĄ

D71A1212

D71A1212

W lutym postawiłam na lasagne, robię kolejną z rzędu zmieniając farsze jak rękawiczki. Biała, bogata w smaki wersja została pochłonięta przez mięsożerców bez mrugnięcia oka. Moim zdaniem jest nawet lepsza niż jej klasyczna wersja. Dzięki serom i warzywom ilość przypraw jest minimalna, a smaki wspaniale się dopełniają. Na progu wiosny warzywna lasagne idealnie wpisuje się w akcję Cisowianka – Gotujmy Zdrowo. Mniej Soli.

SKŁADNIKI:

  • 1 mała cukinia
  • paczka mrożonego szpinaku
  • 3 płaty lasagne
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki mascarpone
  • 100 g tartego parmezanu
  • 1/3 szklanka mleka
  • łyżka masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • biały pieprz
  • oliwa

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mleko i podgrzewając dokładnie mieszamy. Doprawiamy gałką  muszkatołową. Patelnię zestawiamy z ognia i dodajemy 3/4 starego sera. Mascarpone mieszamy z sokiem  z cytryny i białym pieprzem.

Cukinię kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Szpinak rozmrażamy, odsączmy i podsmażamy na oliwie z posiekanym czosnkiem.

Dno naczynia smarujemy oliwą, układamy plaster makaronu, na który wykładamy ostudzony podsmażony szpinak. Na szpinaku układamy kolejny płat lasagne, mascarpone, cukinię i ponownie makaron, na który wykładamy przygotowany biały sos i dodatkowy ser.

Lasagne pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.   Jest pyszna!

 

D71A1232

D71A1252

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *