PRAWDZIWKI MARYNOWANE W OLIWIE TRUFLOWEJ

IMG_4242a

IMG_4239aSurowe prawdziwki, podane moim gościom na kolację wywołały zaskoczenie i lekką konsternację. Okazało się, że nikt nie jadł do tej pory grzybów na surowo. Jednak wszyscy stwierdziliśmy, że należy popularyzować ten sposób podania szczególnie prawdziwków – są wyśmienite!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 6 prawdziwków
  • 3 łyżki oliwy truflowej
  • sól grzybowa
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • świeże zioła do podania

Grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki. Połową oliwy truflowej zalewamy pokrojone prawdziwki solimy i odstawiamy do zamarynowania.  Grzyby wypiją całą oliwę. Przed podaniem polewamy grzyby pozostałą oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i podajemy udekorowane ziołami.

mix

IMG_4242a

6 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *