PRZEPYSZNA AZJATYCKA ZUPA Z NOODLAMI

D71A0017a

 

Niedzielny rosół nie zawsze musi być w poniedziałek pomidorową, może zostać najlepszą azjatycką zupą jaką jedliście! Porcja ze zdjęcia już zniknęła, ale chyba dziś ugotuję ją ponownie, bo za oknem mroźna jesień, a nic tak nie rozgrzewa ciała i duszy jak dobre jedzenie 😉 Kombinacja smaków przypadkowa, ale wyszła genialnie, również dzięki pysznemu esencjonalnemu bulionowi, który był bazą do kombinacji. Wspaniałe weekendowe danie jednogarnkowe!

SKŁADNIKI:

  • 2 l rosołu wołowo-drobiowego
  • trawa cytrynowa
  • 2 łyżki czerwonej  pasty curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czereśniowa papryczka chilli
  • 2 dymki
  • duża garść świeżej kolendry
  • pół łyżeczki oleju sezamowego
  • sezam
  • kawałek wielkości kciuka imbiru
  • 5 suszonych liści limonki kaffir
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki sosu rybnego
  • noodle

Na oleju sezamowym odsmażamy czosnek, chilli, trawę cytrynową i imbir. Kiedy warzywa zaczną wydzielać piękny aromat dodajemy pastę curry i liście kaffiru. Dodajemy rosół i zagotowujemy, gotujemy ok. 10 min i przyprawiamy sosami. Noodle przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W miseczkach układamy kluseczki kolendrę, pociętą drobno dymkę, sezam i extra plasterki chilli. Zalewamy wrzącym bulionem, najlepiej przez sitko, aby odcedzić warzywa i przyprawy. Wcinamy gorące!

D71A0002

D71A0029

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *