PYSZNY CHŁODNIK Z PIECZONYCH WARZYW

D71A5674Przy temperaturach oscylujących w okolicach 30 stopni, nie ma lepszego jedzenia niż chłodnik. Tym razem serwuję wariacje na temat gazpacho, pieczone warzywa zblendowane z bagietką podane z chrupką dymką i grzankami. Rewelacja. Na blogu znajdziecie jeszcze 4 inne smaki chłodników, chłodzenie organizmu poprzez jedzenie bardzo mi odpowiada, nie dość, że smacznie to bardzo zdrowo. Idę się schłodzić:-)

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 1,5 kg pomidorów
  • 3 papryki czerwone
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 dymki
  • 3 plastry bagietki, lub innego pszennego pieczywa
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

DO PODANIA:

  • grzanki
  • ogórek
  • dymka
  • kostki lodu

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Warzywa i pieczywo kroimy solimy, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Upieczone warzywa blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy minimum godzinę. Podajemy z ogórkiem, dymką i grzankami i kostkami lodu.

Untitled-1

D71A5660

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *