WIOSENNA ZUPA Z DYMKI ZE SZPARAGAMI I PARMEZANEM

D71A5358

D71A5361W ten piękny, słoneczny w końcu poniedziałek polecam bardzo prostą, pyszną wiosenną zupę krem. Bazą może być dowolny bulion, ja robiąc przy okazji porządki w zamrażarce wykorzystałam bulion na pieczonych kościach, niezwykle aromatyczny, idealnie podkreślił ostry smak nowalijek. Zupę podajemy z zielonymi szparagami, świeżym koperkiem i  parmezanem. Prostota i sezonowość w najlepszym wydaniu.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 l bulionu
  • 4 młode ziemniaki
  • duży pęczek dymek
  • pęczek koperku
  • 10 szt. zielonych szparagów
  • parmezan
  • 1/2 łyżki masła

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną cebulkę dymkę wraz ze szczypiorem, zalewamy ją bulionem i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i szparagi – główki szparagów zostawiamy do dekoracji. Gotujemy aż warzywa będą miękkie ok. 15 minut i blendujemy na krem. Do zupy dodajemy drobno posiekany koperek, sól i pieprz. Główki szparagów możemy podać surowe, lub przez chwilkę podsmażone na maśle. Gorącą zupę podajemy z tartym parmezanem i świeżym koperkiem. Witaminowa bomba!

D71A5360

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *