NALEŚNIKI RYŻOWE Z JAPOŃSKIM OMLETEM TAMAGO I ORZECHOWYM SOSEM

D71A4304

Na wiosnę nabieram ochoty na naleśniki ryżowe. Na blogu znajdziecie wersję z kaczką, krewetkami, szparagami… To wydanie inspirowane ostatnią, japońską podróżą wypełnione jest pysznym omletem tamago, którego smażenie to sztuka, której warto się nauczyć, bo sam proces sprawia wiele radości 🙂 Lekkie, wiosenne danie, które możemy zajadać od śniadania po kolację! Smacznego!

Ps. Nie odpuszczajcie sosu! Masło orzechowe w sercu i na talerzu!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1/2 cukinii
  • 1 marchewka
  • 50 g makaronu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • olej sezamowy
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • sezam
  • świeża kolendra
  • 6 szt papieru ryżowego

OMLET:

  • 3 jaja
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mirin
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki bulionu dashi – opcjonalnie

SOS:

  • 1 łyżka masła orzechowego z kawałkami orzeszków
  • 1 cebulka dymka
  • 1/2 łyżeczki pasty sriracha
  • 2 cm kawałek startego imbiru
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 20 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1/2 łyżeczki sosu sezamowego

Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.

Jaja roztrzepujemy delikatnie w miseczce, dodajemy cukier, mirin, sos sojowy i opcjonalnie dashi. Omlet wygodnie jest smażyć na kwadratowej patelni, ja smażę na okrągłej i jest całkiem nieźle 🙂 Na posmarowaną tłuszczem patelnie wylewamy cieniutką warstwę masy jajecznej, smażymy aż się zetnie i zwijamy w rulon, który odsuwamy na skraj patelni, wylewamy kolejną warstwę masy jajecznej, czekamy aż się delikatnie zetnie i zwijamy ją na nasz pierwotny rulon – instrukcję wideo znajdziecie: tu. Wbrew pozorom, omlet robi się całkiem łatwo. Ważne aby zwijać kolejne warstwy zanim do końca się zetną, aby omlet nie był zbytnio suchy. Raz spróbujecie i pokochacie tomago.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Cukinie i marchewkę tniemy w cieniutkie paseczki, ja użyłam tarki spiralnej, która tnie warzywa w cieniutkie wstążki przypominające makaron. Warzywa marynujemy w occie ryżowym, oleju sezamowym z dodatkiem startego czosnku min. 20 min. Marchewkę mieszamy z makaronem sojowym i dodajemy sezam – na tym etapie jestem w stanie zjeść całą porcję marchewki, jest pyszna.

Składamy spring rolls: Papier ryżowy namaczamy delikatnie w zimnej wodzie i rozkładamy na czystej ściereczce. Na papierze rozkładamy świeże zioła, pasek tamago, marchewkę i cukinię. Omlet zwijamy albo w rulon pozostawiając otwarte końce, albo jak kopertę zawijając najpierw boki do środka, następnie od siebie zwijamy papier ryżowy w ciasny rulon. Podajemy z sosem fistaszkowym. Pycha!!!

Danie zainspirowane akcją Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej soli”

D71A4324a

D71A4339

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *