PIECZONY ŁOSOŚ W Z BOBEM I RZODKIEWKAMI

1Idealne letnie, zdrowe danie jednogarnkowe. Do tej potrawy nie musimy obierać bobu jeśli jest młodziutki, jeśli jednak skórka jest zbyt twarda nie ominie nas łuskanie zblanszowanych fasolek.

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1/2 kg bobu
  • 200 g. filetu z łososia
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 cytryna
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól do smaku

Bób blanszujemy i obieramy. Natkę, czosnek, sok z połowy cytryny, oliwę i wodę blendujemy. W naczyniu do zapiekania wykładamy bób, ćwiartki rzodkiewek i obtaczamy wszystko w przygotowanej salsie. Łososia tniemy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu do zapiekania, skrapiamy cytryną i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *