PASTA KANAPKOWA Z CZARNYM CZOSNKIEM

Czarny czosnek

Podczas ostatniej kolacji w Water & Wine   miałam przyjemność skosztować lodów z czarnego czosnku i rokitnika. Fanką czarnego czochu jestem od dawna, zwoziłam go z rozmaitych podróży “na zapas”, czasem dostawałam od dobrych ludzi w prezencie – dzięki Beny 🙂 W Water & Wine   Marek Flisiński  rozwiązał problem z dostępnością czarnego czosnku w inny sposób – robi go sam! Wykorzystuje go hojnie i powiem Wam, że te lody… Miski były wylizane, a wrażenia po deserze omawiane w niekończoność. Ja zapraszam na moją skromną pastę z cieciorki z dodatkiem fermentowanego czosnku, jest zdrowa, pyszna i przywodzi na myśl same miłe wspomnienia 😉

PRZEPIS NA PASTĘ KANAPKOWĄ Z CZARNYM CZOSNKIEM

SKŁADNIKI:

  • szklanka ugotowanej cieciorki
  • 8 ząbków czarnego czosnku
  • 2 łyżki pasty tahiny
  • 50 ml lodowatej wody
  • sok z 1/2 cytryny

DODATKI:

  • koper włoski
  • masło
  • czarna hawajska sól
  • czarnuszka
  • grzanka

PRZYGOTOWANIE :

Wszystkie składniki pasty blenderujemy na jednolitą masę. Pastę przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Koper tniemy w cieniutkie plasterki i obsmażamy na maśle, grzank podajemy z pastą, koprem, czarnuszką i solą himalajską.

Przepis powstał we współpracy z  Cisowianka. Gotujmy zdrowo. 

Black garlic spread
Black garlic spread

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *