Jaglanka jest ekstra! Zdrowa – jak to kasza, smaczna i tania. To ostatnio moje ulubione śniadanie, zblendowana z bananem jest pyszna sama w sobie, ale w zależności od zachcianek podaję ją z owocami, z domową granolą, z masłem orzechowym, lub konfiturtami. Jagła to najstarsza z kasz. Bez glutenu! Zasadowa, zawiera lecytynę i witaminę E – co oznacza, że jedząc ją będziemy jeszcze piękniejsze i mądrzejsze – kolejność dowolna 😉 Mnie jej zalety przekonały na tle, aby rano poświęcić kwadrans na jej przygotowanie, mam nadzieję, że też się skusicie 😉
PRZEPIS NA WEGAŃSKIE ŚNIADANIE
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 100 g kaszy jaglanej
- 0,5 l mleka kokosowego
- 1 banan
- 1 gruszka
- 2 łyżki miodu
- wiórki kokosowe
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE :
Kaszę płuczemy kilkukrotnie w zimnej wodzie. Gotujemy kaszę w mleku kokosowym ok. 15 min. Banana kroimy na ćwiarki i dokładamy do gorącej jaglanki, blendujemy na jednolitą gładką masę.
Gruszkę obieramy, tniemy w cieniutkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni podgrzewamy olej kokosowy z miodem i smażymy plasterki gruszki około 2 minuty z każdej strony.
Budyń podajemy posypany wiórkami kokosowymi z plasterkami gruszki i sosem karmelowym. Pyszka!
Z chęcią bym zjadła, muszę wypróbować 🙂
Beata koniecznie, mega pycha!
Chyba dzisiaj zrobię…:-)
Koniecznie! Uzależniający!!!