KOKOSOWY BUDYŃ JAGLANY Z GRUSZKĄ W MIODZIE

Budyń z kaszy jaglanej

Jaglanka jest ekstra! Zdrowa – jak to kasza, smaczna i tania. To ostatnio moje ulubione śniadanie, zblendowana z bananem jest pyszna sama w sobie, ale w zależności od zachcianek podaję ją z owocami, z domową granolą, z masłem orzechowym, lub konfiturtami. Jagła to najstarsza z kasz. Bez glutenu! Zasadowa, zawiera lecytynę i witaminę E – co oznacza, że jedząc ją będziemy jeszcze piękniejsze i mądrzejsze – kolejność dowolna 😉 Mnie jej zalety przekonały na tle, aby rano poświęcić kwadrans na jej przygotowanie, mam nadzieję, że też się skusicie 😉

PRZEPIS NA WEGAŃSKIE ŚNIADANIE

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 0,5 l mleka kokosowego
  • 1 banan
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki miodu
  • wiórki kokosowe
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE :

Kaszę płuczemy kilkukrotnie w zimnej wodzie. Gotujemy kaszę  w mleku kokosowym ok. 15 min. Banana kroimy na ćwiarki i dokładamy do gorącej jaglanki, blendujemy na jednolitą gładką masę.

Gruszkę obieramy, tniemy w cieniutkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni podgrzewamy olej kokosowy z miodem i smażymy plasterki gruszki około 2 minuty z każdej strony.

Budyń podajemy posypany wiórkami kokosowymi z plasterkami gruszki i sosem karmelowym. Pyszka!

Budyń z jaglanki
Budyń z jaglanki

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *