CUDOWNY PILAW Z JAGNIĘCINY I GRYKI

IMG_8178Lubię zastępować oryginalne składniki egzotycznych potraw polskimi odpowiednikami. W tym wypadku ryż zastąpiłam paloną kaszą gryczaną, a kurczaka mielona jagnięciną. Powstała kombinacja jest absolutnie perfekcyjna. Wszystkie smaki i aromaty idealnie się uzupełniają. Dzięki temu mariażowi powrócicie do kaszy gryczanej i to w wielkim stylu 🙂 Polecam!

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 250 g kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • łyżeczka kardamonu
  • oliwa
  • pęczek świeżej mięty
  • 1 litr bulionu
  • 150 g płatków migdałów
  • sól

Na suchej patelni prażymy płatki migdałów i przekładamy na talerz do ostygnięcia. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso i podsmażamy, aż zmieni kolor na szary. Do mięsa dodajemy kaszę i smażymy kolejną minutę. Dodajemy cynamon, anyż i zalewamy wszystko 0,5 litra bulionu. Gotujemy, kiedy bulion zostanie wchłonięty przez kaszę, dodajemy kolejną partię bulionu w dwóch etapach, tak aby nie rozgotować kaszy. Doprawiamy kardamonem i solą. Pilaw podajemy skropiony cytryną z prażonymi płatkami migdałów i miętą.

IMG_8181

IMG_8204

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *