SAŁATKA QUINOA/ŁOSOŚ/RABARBAR/SZPARAGI

sałatka z wędzonymi rybami i szparagami

Permanentny brak czasu zmusza mnie do produkcji dań szybkich i zdrowych, dających energię, ale nie obciążających zbytnio żołądka. Ta sałatka to jedno z takich dań. Błyskawiczne, lekkie i pyszne. Możecie zjeść je na lunch, lub kolację. Aby podkręcić jej smak dodałam podsmażony z chili rabarbar. Był  wyczuwalny, kwaskowaty, ale nie dominował dania. Przepisy ze szparagami wrzucam do znudzenia, ale musicie mi to wybaczyć. W środku ich sezonu znikam na wakacje, więc staram się ich najeść na zapas;-) To smacznego szparagowego!

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z QUINOA

SKŁADNIKI:

  • 150 g łososie wędzonego na zimno
  • 100 g quinoa
  • 250 g szparagów
  • 4 łodygi rabarbaru
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka sambal oelek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • melisa cytrynowa
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • feta
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Quinoa gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Rabarbar drobno tniemy podsmażamy około 2 minuty na maśle z sambalem. Odcinamy 1/3 szparagów od góry, resztę tniemy drobniutko i podsmażamy przez około 3 minuty na maśle z czosnkiem. Dodajemy na patelnie główki szparagów i smażymy kolejne 2 minutki. W dużej misce mieszamy quinoa, szparagi, rabarbar, otartą skórkę z cytryny, doprawiamy oliwą i sokiem z cytryny. Podjemy z pokruszoną fetą, melisą i świeżo tartym pieprzem. Pycha!

_71A9893

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *