ZDROWY JESIENNY DESER – KARMELIZOWANE JABŁKA/BITA ŚMIETANA I OTRĘBY

IMG_6973a

IMG_6973aKarmelizowane jabłka i bita śmietana to połączenie, którego nie możemy przestać jeść. Zajadamy się nim na deser, lub na śniadanie z dodatkiem otrębów, a w wersji de lux z owsianką, otrębami i kawałkami jabłka. Pycha!









SKŁADNIKI:

  • 2 kg jabłek
  • 50 g. cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • śmietanka 36% 200 g

Jabłka myjemy, drylujemy i tniemy na ćwiartki. W garnku na dnie podgrzewamy cukier, aż powstanie karmel na który dorzucamy jabłka wraz z sokiem z cytryny. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 20 minut mieszając od czasu do czasu dopóki owoce się nie rozpadną. Jabłka blendujemy i przecieramy przez sito – jeśli chcemy mieć idealnie gładki mus, jeśli nie przeszkadzają nam konsystencja po zmiksowaniu jabłek zostawiamy mus w tej formie. Przetarty mus ponownie zagotowujemy, dzięki temu jeszcze odrobinę zgęstnieje. Jest pyszny. Słoiki możemy zapasteryzować, ale na szczęście jabłka dostępne są w naszych sklepach przez całą zimę, a mus jest tak smaczny że zjadamy go na bieżąco.

Śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy z musem jabłkowym. Podajemy jako deser np. z orzechami, lub jako dodatek do śniadania np. owsianki.

U-2

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *