TERRINA Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA

7

terrina z wędzonego łososiaTerrina z wędzonego łososia jest idealną przystawką kiedy spodziewamy się gości. Można ją przygotować dzień wcześniej i wyjąć z lodówki w ostatniej chwili. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a  prezentuje się ślicznie no i oczywiście jest pyszna.

 

SKŁADNIKI 4 PORCJE:

  •  250 g wędzonego łososia cieniutko pokrojonego
  • 150 g twarożku ( może być serek np. Twój Smak, ja użyłam domowego twarogu)
  • skórka z połowy otartej cytryny
  • 2 łyżki posiekanych kaparów
  • listki pietruszki, mięty lub innego ulubionego zioła do dekoracji

W miseczce mieszamy wszystkie składniki, oprócz łososia. Małą formę metalową ( moja ma wymiary 10 cm szerokości i 15 cm długości) wykładamy folią przeźroczystą, tak aby wystawała poza jej brzegi. Na dnie formy ułożyć plasterki łososia, tak aby nie pozostałą żadna wolna powierzchnie, posmarować je niewielką ilością twarożku i przełożyć kolejną warstwą łososia – powtarzać do wyczerpania składników, tak aby ostatnią warstwą był łosoś. Zawinąć brzegi foli i całość obciążyć np. pełnymi puszkami. Terrinę chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej zostawić ją na noc. Podajemy ozdobioną ulubionymi ziołami z grzankami i cytryną .

terrina

terrina mix

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *