PYSZNE BUŁKI NA PARZE Z PIECZONYM BRZUSZKIEM WIEPRZOWYM CZYLI WSZYSCY CHCĄ BYĆ JAK DAVID CHANG

pork bunPork buns z Momofuku są już legendarne, szeroko opisywane i omawiane na forach kulinarnych. Postanowiłam zmierzyć się z ich legendą szczególnie, że Arek z Eat After Reading umieścił na blogu przepis na ciasto drożdżowe z którego skorzystałam przy wykonaniu bułeczek:-) Końcowy efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni, całość jest nieziemsko pyszna i rozpustna.

SKŁADNIKI:

pieczony brzuszek

  • 1 kg surowego brzuszka bez skóry
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu

bułki na parze – oryginalny przepis znajdziecie tu:

  • 400 g mąki
  • saszetka suchych drożdży
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru

sos do duszenia – oryginalny przepis znajdziecie tu

  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża chilli
  • 1 dymka
  • 4 cm kawałek imbiru

pyszny sos do podania,również z bloga Arka:

  • 30 g gorczycy
  • 100 ml wody
  • 100 ml octu ryżowego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 30 g cukru
  • posiekana dymka

do podania

  • kilka listków sałaty
  • świeże chilli
  • 1 dymka

Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni, brzuszek nacieramy sola i pieprzem, zawijamy w folię do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 2 godziny.

Do 100 ml ciepłego mleka, dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, przygotowany zaczyn odstawiamy na ok. 15 minut. Dodajemy zaczyn do pozostałej mąki, dosypujemy proszek do pieczenia i powoli dodając mleko wyrabiamy ciasto. Przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Do rondelka wlewamy wodę, ocet ryżowy, dodajemy cukier i gorczycę. Gotujemy ok. 3o minut aż cały płyn wyparuje, a gorczyca będzie miękka. Po wystudzeniu mieszamy gorczycę z majonezem, musztardą i drobno posiekaną dymką.

Wyrośnięte ciasto podziel na małe kulki i rozwałkuj na  grubość ok. 0,5 cm – nie należy bułeczek rozwałkowywać zbyt cienko. Każdy rozwałkowany placuszek posmaruj odrobiną oleju sezamowego i złóż na pół. Bułeczki wkładamy do koszyczka bambusowego i gotujemy na parze ok. 5 minut.

Brzuszek po upieczeniu musimy całkowicie wystudzić. Najlepiej zostawić go na  noc w lodówce. Mięso kroimy w plastry i podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż będzie rumiany z obydwu stron. Na wytopiony z mięsa tłuszcz wrzucamy posiekany czosnek, imbir, dymkę i chilli. sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy, wodę i cukier mieszamy w miseczce i zalewamy podsmażone warzywa.  Do sosu wkładamy podsmażony boczek i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Mięso wychodzi absolutnie fenomenalne.

Pokrojoną w cieniutkie plasterki dymkę i chilli zalewamy bardzo rozgrzaną oliwą. Dzięki temu zabiegowi uwolnią się wszystkie aromaty z warzyw, a nie musimy ich podsmażać.

Ciepłe bułeczki smarujemy sosem z gorczycą, układamy sałatę, plaster boczku i dekorujemy dymką z chilli. PYCHA!

pork bun dekonstrukcja

pork bun z sosem

pb

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *