Czeko, czeko, czekolada lalala nucę rozpuszczając trzecią tabliczkę gorzkiej czekolady. Nie raz przyznawałam się przed Wami do mojej psychopatycznej miłości do niej. Pochłaniając kolejne tabliczki nie odczuwam niestety żadnych wyrzutów i hamulców. Wręcz przeciwnie, jestem w trakcie remontu – stres, decyzje, fachowcy, czy ja muszę znać się na budowie??!?!?!?!? Wychodząc z ruiny, która kiedyś miejmy nadzieję zamieni się w moje mieszkanie, biegiem rzucam się do pieczenia. Bezy, szarlotki, brownie, do wyboru do koloru. Dzisiaj muszę podjąć decyzję odnośnie podłogi, oby te pyszne ciastka pomogły!
PRZEPIS NA CIASTECZKA POTRÓJNIE CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 100 g brązowego cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajo
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 50 ml mleka
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę rozpuszcamy w kąpieli wodnej. Suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, migdały, kakao, mieszamy w misce. Jajko ucieramy z masłem i cukrem, dodajemy suche składniki, mleko i rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy, ciasto będzie dość gęste. Na papier do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta i delikatnie spłaszczamy. Ciastka wstawiamy na 30 min ponownie do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciastka ok. 10 min. Odstawiamy do wsytygnięcia i podajemy.