GRZYBOWY ROSÓŁ Z KACZKĄ I GLONAMI WAKAME

IMG_0431a

IMG_0436Pyszny, rozgrzewający, orientalny rosół z grzybami. Po upieczeniu kaczki w całości, oddzieliłam mięso od kości i wykorzystałam je do zrobienia kilku potraw np. kaszotto z kaczką, a na pieczonym korpusie i kościach ugotowałam rewelacyjną zupę. Glony wakame nadają zupie lekko „morski” charakter, który idealnie współgra ze słodkawym bulionem przyprawionym sosem sojowym i rybnym. Bardzo sycąca, pyszna, prosta zupa:-)

SKŁADNIKI NA 3 LITRY ZUPY:

  • upieczony korpus kaczki
  • ok. 100 g mięsa pieczonej kaczki
  • 5 mrożonych podgrzybków
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 duża włoszczyzna
  • 1 łyżeczka sambal oelek
  • glony wakame
  • sezam
  • noodle

Korpus kaczki zalewamy zimną wodą i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy obraną włoszczyznę. Po ok. 40 minutach dodajmy grzyby, gotujemy kolejne 30 minut, zupę odcedzamy.

Noodle przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzone grzyby kroimy w paseczki. Glony namaczamy w wodzie przez około 5 minut, odcedzamy,

Bulion doprawiamy sosem sojowym, sambalem i sosem rybnym.

Do miseczek wkładamy noodle, glony wakame, pokrojone mięso kaczki i grzyby. Przygotowane dodatki zalewamy gorącym bulionem i posypujemy sezamem.

Untitled-1

IMG_0425

 

 
Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *