BARSZCZYK CZERWONY Z BRUKSELKĄ

IMG_0266

IMG_0257Gotowanie sezonowe zimą nie jest łatwe. Wybór warzy jest dość ograniczony, ale nadal można gotować zdrowo i lokalnie. Zimowy barszczyk warzywny jest tego najlepszym przykładem. Zdrowa, sezonowa, rozgrzewająca zupa. Pyszna zupa:-)

SKŁADNIKI NA 3 L. ZUPY:

  • 0,5 kg buraków – pokrojonych w paseczki
  • 2 pory
  • 4 marchewki – pokrojone w plasterki
  • pół selera
  • 3 pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g brukselki
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziaren jałowca
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • świeża natka pietruszki
  • łyżka masła
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Na maśle podsmażamy selera, pietruszkę, cebulę, pora pokrojonego w talarki, czosnek, jałowiec i ziele angielskie. Zalewamy ok. 4 litrami wody zagotowujemy i gotujemy ok. 20 minut aż warzywa zmiękną. Do wywaru dodajemy marchewkę, buraki, listki laurowe i gotujemy kolejne 20 minut. Umytą brukselkę dodajemy do zupy, którą gotujemy do zmięknięcia kapustek ok. 20 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy ze świeżą natką pietruszki.

IMG_0255

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *