Burger burgerowi nie równy 😉 Tym razem rozpieszczamy się do nieprzyzwoitości i kotleciki robimy z krewetek. Domowa bułeczka, hedonistyczny kotlecik i jesteśmy w raju. W przedświątecznej gonitwie, prezentowych szaleństw i świątecznych firmowych śledzików, robimy azjatycką wariację fast foodu. A to wszystko bez soli i przypraw, cały smak wydobywamy z owoców morza, świeżych ziół i warzyw. Jest pysznie 😉
PRZEPIS NA PYSZNE AZJATYCKIE BURGERY KREWETKOWE
SKŁADNIKI NA 2 SZT:
- domowe bułki z tego przepisu
- 400 g krewetek
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka sosu rybnego
- skórka otarta z 1 cytryny
- świeża kolendra, lub mięta cytrynowa
- 1 szalotka
- 1 dymka
- 1/2 marchewki
- garść orzeszków ziemnych
- chilli
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- limonka
- łyżka oleju lnianego
- łyżka masła
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka ulubionego pikantnego sosu
PRZYGOTOWANIE:
Na maśle na patelni grillowej podsmażamy przekrojone na pół bułeczki. Majonez, ketchup i pikantny sos mieszamy razem.
Blenderujemy połowę krewetek z połową świeżej kolendry, czosnkiem, sokiem z cytryny, chilli i szalotką. Zmielone krewetki mieszamy z całymi krewetkami formujemy 2 kotlety i chłodzimy w lodówce. W tym czasie marynujemy warzywa.
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dymkę i chilli tniemy w plasterki – warzywa marynujemy w mieszance octu ryżowego z olejem sezamowym.
Na oleju smażymy burgery po ok. 2 min z każdej strony. Grillowane bułeczki smarujemy pikantnym sosem, układamy kotleciki z krewetek, marynowane warzywa, posiekane orzeszki ziemne i świeże zioła. Pycha!
Przepisy powstały we współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.