PYSZNE AZJATYCKIE BURGERY KREWETKOWE W DOMOWYCH BUŁECZKACH

D71A8755a

D71A8755a

Burger burgerowi nie równy 😉 Tym razem  rozpieszczamy się do nieprzyzwoitości i kotleciki robimy z krewetek. Domowa bułeczka, hedonistyczny kotlecik i jesteśmy w raju. W przedświątecznej gonitwie, prezentowych szaleństw i świątecznych firmowych śledzików, robimy azjatycką wariację fast foodu. A to wszystko bez soli i przypraw, cały smak wydobywamy z owoców morza, świeżych ziół i warzyw. Jest pysznie 😉

PRZEPIS NA PYSZNE AZJATYCKIE BURGERY KREWETKOWE

SKŁADNIKI NA 2 SZT:

  • domowe bułki z tego przepisu
  • 400 g krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka sosu rybnego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • świeża kolendra, lub mięta cytrynowa
  • 1 szalotka
  • 1 dymka
  • 1/2 marchewki
  • garść orzeszków ziemnych
  • chilli
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • limonka
  • łyżka oleju lnianego
  • łyżka masła
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ulubionego pikantnego sosu

PRZYGOTOWANIE:

Na maśle na patelni grillowej podsmażamy przekrojone na pół bułeczki. Majonez, ketchup i pikantny sos mieszamy razem.

Blenderujemy połowę krewetek z połową świeżej kolendry, czosnkiem, sokiem z cytryny, chilli i szalotką. Zmielone krewetki mieszamy z całymi krewetkami formujemy 2 kotlety i chłodzimy w lodówce. W tym czasie marynujemy warzywa.

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dymkę i chilli tniemy w plasterki – warzywa marynujemy w mieszance octu ryżowego z olejem sezamowym.

Na oleju smażymy burgery po ok. 2 min z każdej strony. Grillowane bułeczki smarujemy pikantnym sosem, układamy kotleciki z krewetek, marynowane warzywa, posiekane orzeszki ziemne i świeże zioła. Pycha!

 Przepisy powstały we współpracy z  Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.

D71A8707c

D71A8719

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *