KISZONE BURACZKI W TRZECH ODSŁONACH

tryptykBuraczki to moja słabość. Zimą nie ma nic lepszego niż zakiszony zapas, który możemy wykorzystać na przeróżne sposoby. Barszcz na kiszonych burakach to oczywista oczywistość, ale nie ograniczajmy się, możemy się nimi zajadać od śniadania do kolacji. Przygotowałam dla Was trzy przepisy na odtruwający dzień z burakiem. Ja już jestem po detoxie, ale przed świętami polecam wszystkim taka małą kurację, lub chociaż 50 ml czystego buraczanego soku na śniadanie 😉

ZAKWAS:

  • 1 kg buraków
  • zimna, przegotowana woda
  • skórka żytniego chleba pieczonego na zakwasie
  • pół główki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżki czarnego pieprzu w ziarnach

Buraki obieramy, myjemy i przekładamy do czystego słoika. Do buraków dodajemy przyprawy i zawalamy letnią wodą. Słoik zamykamy i odstawiamy na 3-4 dni, wyjmujemy skórkę od chleba, na powierzchni powinna pojawić się piana. Buraki kisimy min. tydzień.

SOK W 4 KOLORACH:

  • 1/4 szklanki soku z kiszonych buraków
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego
  • 1/4 szklanki soku z marchewki
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy

Sok marchewkowy i jabłkowy miałam kupny – naturalny, jednodniowy bez cukru. Soki mieszamy i wypijamy ze smakiem, witaminowa bomba!

D71A3048

RÓŻOWE ŚNIADANIE:

  • 1 banan
  • 1/2 szklanki mrożonej mieszanki owoców leśnych
  • 50 ml soku z buraków
  • 2 łyżki nasion chia
  • płatki kokosowe
  • orzechy

Owoce blenderujemy z sokiem z buraków na jednolitą masę dodajemy nasiona chia, płatki kokosa, orzechy. Pyszka!

D71A3075

BURACZANE GAZPACHO:

  • 2 kiszone buraki
  • 150 ml soku z buraków
  • łyżka soku z cytryny
  • mały kawałek imbiru
  • 3 rzodkiewki
  • 1/2 chilli
  • kawałek świeżego ogórka
  • świeże zioła np. rukiew wodna
  • biały pieprz

Buraki blenderujemy z sokiem z cytryny, imbirem, chilli i sokiem z buraków na gęstą jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem, podajemy z pokrojonymi w plasterki warzywami i świeżymi ziołami.

Przepisy powstały we współpracy z  Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.

D71A3085

2 komentarze

  • Mam pytanie o zakwasie. Czy po wyjecia chleba kwasimy jeszcze tydzien, czy totalnie tydzien czasu? Jak chce miec barszcz na wigilje to moge zaczac juz teraz, cyz policzyc tak aby bylo rowno tydzien przed, czy mozna zakwas przechowac w lodowce po tym kwaszeniu?
    Jak nie znajde chleba zytniego na zakwasie, tylko zwykly sourdough bread, czy moge jakies maki zamiast dodac, i ile?
    Pozdrawiam

    • Polu, zakwas może spokojnie dojrzewać 2 tygodnie, tydzień to takie moje minimum. Po odcedzeniu zakwas można przechowywać w lodówce. Nie musisz dawać wogóle chleba, chleb an dobrym zakwasie przyspiesza fermentację, ale jak masz czas jest zbędny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *