ŚNIADANIOWA CHIA Z MANGO I GRANOLĄ

Mango bowl
Mango bowl

Z wiekiem zmieniamy rytuały, moje – muszę przyznać podobają mi się coraz bardziej. Jako dziecko moja Mama pilnowała, żebym na śniadanie zjadła zupę mleczną. Kiedy tylko mogłam się uwolnić od śniadaniowych zupek, odstawiłam je na kilkanaście dobrych lat. W sumie to studiując zarzuciłam  jedzenie śniadań, lub zjadałam tort z kawą – to też był swoisty rytuał. Wiczorem kupowałam ciasto na rano i walczyłam, żeby go nie pożreć w nocy. Teraz jestem już duża i rozsądna i od kilku lat na śniadania zjadam owsiankę. Nie lubię monotonii, więc czasem jest to klasyczna owsianka, czasem mieszanina ziaren, czasem egzotyczna chia. Mleka też zmieniam jak rękawiczki i jedyne czego mi brak to kożuch! Wiem, że większość osób unika kożucha jak wody święconej, ale ja od dziecka zajadałam się nim i wyjadałam go innym z talerzy zdobywając ich wdzięczność :-) Na tej owsiance nie ma szans na kożuch nie dość, że robimy ją na mleku kokosowym, to zjadamy ją tak szybko, że nie dajemy mu szans na powstanie :-)

PRZEPIS NA CHIA Z MANGO

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1/2 świeżego mango
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki domowej granoli
  • garść malin

PRZYGOTOWANIE:

Chia zalewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na noc do lodówki. Rano możemy je podgrzać, ale nie musimy wszystko zależy od naszych preferencji. Mango obieramy i blendujemy na mus. Do miseczki wykładamy nasiąknięte nasiona chia, domową granolę, świeże owoce i mus z mango. Pycha!

Chia z mango
Chia z mango

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *