DOMOWA MOCNO ORZECHOWA GRANOLA

domowa granola

dyptykAż wstyd się przyznać, ale to moja pierwsza domowa granola! I jeśli też jeszcze nie robiliście tego absolutnego śniadaniowego przysmaku zakasujcie rękawy i do dzieła! Ja wpadłam po uszy i już myślę o kolejnych smakowych kombinacjach. Na pewno w kolejnych odsłonach spróbuję dodać kasze, do zalewy wykorzystam tahinę, białą pastę miso, lub herbatę z palonym ryżem. W tego typu domowych wyrobach nic prócz naszej wyobraźni nas nie ogranicza, a sezonowe dodatki tylko urozmaicą  smak naszych śniadań. Dajcie znać co wykorzystujecie w swoich domowych granolach, chętnie skorzystam z inspiracji 😉

PRZEPIS NA ORZECHOWĄ GRANOLĘ

SKŁADNIKI:

  • kopiasta szklanka płatków owsianych górskich
  • łyżka czarnego sezamu
  • łyżka wiórków kokosowych
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • szklanka mieszanki orzechów posiekanych
  • 2 łyżki błonnika
  • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • cztery łyżki pestek dyni
  • łyżka ostropestu
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • PRZYGOTOWANIE:

Na blachę do pieczenia wykładamy papier. Wszystkie ziarna mieszamy w misce. W soku z pomarańczy rozpuszczamy miód. Ziarna zalewamy mieszanką soku z miodem i wykładamy na papier do pieczenia wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min co jakiś czas mieszając. Kiedy granola jest lekko złota i chrupiąca, wyjmujemy blachę z piekarnika, studzimy i dodajemy posiekane śliwki. Zjadamy codziennie na śniadanie z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.

Przepis powstał we współpracy z  Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.

D71A8401

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *