PIECZONY W CAŁOŚCI KALAFIOR Z ORZECHOWO – BEKONOWĄ POSYPKĄ

lastTen przepis dedykuję wszystkim  mięsożercom, którzy mają długie żeby na warzywa. Jeden taki Typ trafił na poniższego kalafiora i mlaskaniu i oblizywaniu nie było końca. Kalafior zniknął w oka mgnieniu a ja musiałam zdać szczegółowy raport jak upiekłam to cudo. A cudo jak to z cudami bywa to banalnie prosty przepis i dodatkowo bez użycia soli. Wspierając akcję Cisowianki Gotujmy zdrowo – Mniej soli. przez kilka ostatnich miesięcy wyeliminowałam sól z większości przygotowywanych potraw. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania przepisów przygotowywanych w ramach tej akcji, nawet nie zauważycie braku soli, a może odkryjecie nowe smakowe połączenia :-) Pieczonego w całości kalafiora przygotowywałam już wcześniej, w dużo bogatszej marynacie np. tu, to skromne warzywo z pieca nabiera zupełnie innego wymiaru!

 

SKŁADNIKI:

  • 1 kalafior
  • 6 plastrów boczku
  • 80 g fistaszków

MARYNATA:

  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 50 ml oleju lnianego
  • łyżka ostrej musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 fileciki z anchois
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki kurkumy

Wszystkie składniki marynaty łączymy razem i nacieramy kalafiora. Na suchej patelni podsmażamy boczek, aż będzie chrupki. W blenderze miksujemy bekon z orzeszkami na puder. Kalafiora pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40-45 minut. Podajemy z przygotowaną posypką i olejem lnianym. Rewelacja!

D721

D714

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *